Wist je dat gekookte boerenkool 15 keer zoveel vitamine C bevat als ijsbergsla? Als je het artikel van vorige week gelezen hebt, ben je helemaal op de hoogte van alle feiten en fabels rondom het thema ontbijt. Vandaag lees je meer over Vitamines, Fruit & Groenten. Alle weetjes die hieronder staan, komen uit het boek Wat is nu gezond van Prof. DR. Martijn Katan. Lees je verder?

Vitamines

  • Als je een plantaardig ijzer eet (zoals in spinazie of brood) en daar een glas sinaasappelsap bij drinkt, dan komt er door de vitamine C uit sinaasappels meer ijzer in je lichaam.
  • Melk bevat nauwelijks vitamine D. In Amerika en Scandinavië wordt dit aan de melk toegevoegd, maar in Nederland niet.
  • Als je dagelijks een gram vitamine C inneemt, dan duurt je volgende verkoudheid gemiddeld een dag minder lang. Bij kinderen en beoefenaars van zware sporten is het effect iets groter.
  • Het bovenstaande lukt alleen door het slikken van een vitamine C-pil. Je moet 18 sinaasappels eten om een gram vitamine C binnen te krijgen.
  • Het is een fabel dat gezond eten je weerstand verhoogt. Dit is enkel waar voor ondervoede peuters in arme landen. Bij hen kunnen extra vitamine A en Zink de kans op mazelen, diarree en longontsteking verkleinen. In Nederland is vooral goede hygiëne belangrijk om je weerstand op peil te houden.
  • Rundvlees bevat vier keer meer ijzer als varkensvlees, kip of vis. Lever zelfs 20 keer meer.
  • Een ons gekookte boerenkool bevat 15 keer zoveel vitamine C als een ons ijsbergsla.
  • Spinazie bevat niet speciaal veel ijzer. Het Popeye-verhaal berust op een drukfout in een oude Duitse voedingsmiddelentabel. Als de schrijver van Popeye beter had opgelet, hadden we dus nooit Popeye en zijn blik spinazie gehad.

Fruit & Groente

  • Pruimen eten helpt niet tegen constipatie, in ieder geval niet meer dan elk ander soort fruit. Bij systematisch onderzoek werd geen speciaal laxerend effect van pruimen ontdekt.
  • Rozijntjes bevatten geen vitamines en bestaan voor 90% uit suiker. Beschouw ze dus gerust als snoep.
  • Frambozen, bessen, bananen en sinaasappels zijn rijker aan voedingsstoffen dan appels, druiven en peren.
  • Fruit bevat nuttige voedingsstoffen, maar niet alle en ook niet overdreven veel. Door de bank genomen is fruit niet heel rijk aan vitamines of andere bouwstoffen.
  • Het aantal blaasontstekingen gaat door het gebruik van cranberrysap of -tabletten met eenderde omlaag. Of cranberry’s helpen om van een bestaande blaasontsteking af te komen, is niet bewezen.
  • Nergens ter wereld, behalve in Nederland, wordt geadviseerd om nitraatrijke groenten (o.a. andijvie, sla en rode bieten) te vermijden. Er is geen onomstotelijk bewijs dat het slecht is.
  • Van aardappels word je niet dik. Het is de jus erover heen of het vet waarin ze gebakken worden, die het aantal calorieën verdubbelt.
  • Zilvervliesrijst is niet per definitie gezonder. Het vliesje rondom de rijstkorrel is zo dun dat het amper vezel bevat.
  • Een broodje gezond is een broodje kaas met wat sla, tomaat en komkommer. De groente is vooral cosmetisch, want qua voedingswaarde is het gewoon een broodje kaas. Veel calorieën en veel verzadigd vet.
  • 18 koppen heldere groentesoep leveren evenveel calorieën als een Mars.

Volgende week kun je lezen over Dranken, Snoep, Koek en Snacks. Heb jij nog een feitje over voeding wat niet iedereen weet?

1 Comment

  1. Hey Eke, goed artikel! Kijk de film “What the Health” ook eens en luister naar wat Dr. Michael Greger allemaal te zeggen heeft. He’s all over YouTube. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Groetjes, Joyce.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.