In mijn laatste preggersupdate vertelde ik dat ik getest was op zwangerschapsdiabetes. Mijn nuchtere waarde was 0,1 mmol te hoog. De tweede waarde (die geprikt is 2 uur na het suikerdrankje) was wel prima in orde. Officieel had ik dus geen zwangerschapsdiabetes, maar was het wel iets om in de gaten te houden. De afgelopen weken is dit gecheckt en helaas, het is toch zwangerschapsdiabetes.

En nu? 

Oké, ik zal je eerlijk vertellen dat ik mij eigenlijk best wel schaam dat ik nu zwangerschapsdiabetes heb. We kunnen allerlei smoesjes verzinnen, maar ik ben gewoon te zwaar en een risicofactor. Ik beweeg te weinig en hou te veel van lekkere en dus niet zo gezonde tussendoortjes. Het is (en hopelijk blijft!) voor mij echt een wake-up call. Ik moet gewoon minderen met tussendoortjes en meer bewegen.

Je zal vast denken: ja leuk, maar wat nu? Na een ochtendje voorlichting door een diabetesverpleegkundige en een diëtiste in het ziekenhuis, ben ik een heleboel informatie rijker (en mijn eigen risico van de zorgverzekering armer, haha).  Ik kreeg een koffertje mee met een bloedsuikermeter, strips, naaldjes en allerlei andere accessoires. Vier keer per dag moet ik mijn bloedsuiker meten en dat gaat op de volgende manier:

In de bloedglucosemeter stop je eerst een teststrip. Met een speciaal prikapparaatje prik je in je vinger, waarbij een druppel bloed vrij komt. Deze houd je tegen de teststrip aan. Na een paar seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een getal in mmol/l. Dit getal geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit (de bloedglucosewaarde).

Bron: Diabetesfonds.nl

Ik meet na het opstaan mijn nuchtere waarde, twee uur na het ontbijt, twee uur na de lunch en twee uur na het avondeten. Verder is het belangrijk dat je op je voedingspatroon let, dus die cravings mag je echt uitzwaaien. En wees niet bang dat het een enorm streng dieet is, want het zijn “gewoon” de richtlijnen van het Voedingscentrum uit de schijf van vijf.

Wat mag je dan wel en wat vooral niet?

Iedereen weet wel van het bestaan van de schijf van vijf af, toch? Al wil dat niet direct zeggen dat je ook precies weet wat je mag eten. Op de website van het Voedingscentrum kun je laten berekenen wat voor jou de richtlijnen zijn. Voor mij is dit globaal als volgt:

  • 250 gram groente;
  •  2 porties fruit;
  •  4-7 bruine / volkoren boterhammen;
  • 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 aardappelen;
  • 1+ portie vis / peulvruchten / vlees;
  • 25 gram ongezouten noten;
  • 2-3 porties zuivel;
  • 40 gram kaas;
  • 40 gram smeer- en bereidingsvetten en 
  • 1,5-2 liter vocht.

Het is belangrijk om naast drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) ook drie keer tussendoor iets te eten. Dit kan dan een stuk fruit zijn, een plak ontbijtkoek of een sultana. Mocht je op zaterdagavond nou echt craven naar wat chips, dan mag je best een schaaltje nemen, maar doe die zak daarna gewoon weer dicht.

Controles

Controles

De eerste controle door de diabetesverpleegkundige staat al snel gepland. Vijf dagen na de voorlichting en dus vijf dagen waarin ik bijhield wat mijn bloedsuikerwaarden zijn, mag ik bij haar langs om de balans op te maken. Heeft het “dieet” gezorgd voor stabiele bloedsuikerwaarden of moet er toch insuline gespoten worden? Het kan namelijk zijn dat je lichaam, ondanks dat je je aan het dieet houd, het toch niet lukt om je bloedsuikerwaarden stabiel te houden. Je moet dan denken aan dat je nuchter op meer dan 5.3 mmol zit en twee uur na de maaltijd op meer dan 6.7 mmol. De enige manier om dan stabiele bloedsuikers te creeren, is door het spuiten van insuline. Het lukt je lichaam dan niet meer door de zwangerschapshormonen om zelf voldoende insuline aan te maken om de glucose in je lijf af te breken.

Naast de controles bij de diabetesverpleegkundige zal er ook nog een check zijn bij een Internist. Deze staat bij mij eind mei gepland, maar mocht het nodig zijn, dan zal dit eerder plaatsvinden. Ook zal de Gynaecoloog een extra oogje in het zeil houden wat betreft de groei van de baby. De baby krijgt door de zwangerschapsdiabetes meer suiker binnen en groeit daarom ook sneller. De kans is groot dat ik ingeleid ga worden met 38 weken, maar dat is nog even afwachten hoe het de komende weken gaat. Als jullie nieuwsgierig geworden zijn, zal ik de komende weken af en toe een update plaatsen.

Ben jij bekend met (zwangerschaps-)diabetes in je omgeving?

18 Comments

  1. Ja ik heb ook zwangerschapsdiabetes gehad. Mijn eetpatroon viel te weinig te verbeteren en reageerde ik niet echt op dus ik heb een week of 10 insuline moeten spuiten. Ik vond dat overigens een stuk minder frusterend als streng diëten en nog geen goede waardes.
    Overigens leiden ze zonder insuline niet zomaar eerder in volgens mij (of je baby moet weg groot zijn).

  2. Aaah nee!!! Dat is echt ontzettend balen Eke! Gelukkig houden ze jullie goed in de gaten! Pas goed op jezelf en sterkte ermee!

  3. Dat is geen fijn nieuws om te horen. En een lastige wake-up call. Ik weet hoe moeilijk het is om lekkere dingen te laten staan. Succes en sterkte in ieder geval!

  4. He gets 🙁 Hier zit je nooit op te wachten inderdaad als je zwanger bent 🙁
    Hier ook een liefhebben van alles wat ongezond is *oops heel slecht* en weet dat diabetes type 2 in de familie zit..

    Gelukkig ben je in goede handen 🙂

    Succes en sterkte en pas goed op jezelf 🙂

  5. Jeetje wat een gedoe zeg! Daar zit je ook niet op te wachten tijdens je zwangerschap (nóg meer gedoe).. wel goed dat je t ziet als een wake up call, nu kun je er tenminste wel bewust mee aan de slag! Succes en sterkte ermee.

  6. Ik heb ook zwangerschapsdiabetes gehad – niet echt leuk uiteraard – maar bij mij is alles goed verlopen 🙂

  7. Wat vervelend dat het toch zwangerschapsdiabetes is. Maar als ik het zo lees weten ze er veel van en word je heel goed begeleid!

  8. Wat vervelend en een extra gedoe voor je zeg! Ik zou mezelf niet kunnen prikken denk ik. Heel veel succes ermee.

  9. Het is alsof ik m’n eigen verhaal lees. Ben er ook pas achter gekomen dat ik zwangerschapsdiabetes heb.
    Het gekke is dat ik iets andere waardes mag aanhouden.
    Hier moet ik nuchter onder de 5.3 zitten en moet ik een uur na elke maaltijd onder de 7.8 zitten. Dat lukt gelukkig bijna altijd!
    Het is hartstikke vervelend maar het is niet anders.

    Groetjes Linda

  10. Lipstickencupcakes Reply

    He jakkes. Wat enorm k*t lijkt me dit. Met zwangerschapsdiabetes ben ik niet echt bekend, maar wel met gewone diabetes. Zowel type 1 als 2. Veel van mijn cliënten(in de gehandicaptenzorg) hebben diabetes.

  11. Niks om je voor te schamen, het lijkt me vooral een lastige. Zeker wanneer je vol hormonen zit, dan heb je vaak andere soort en meer trek dan normaal. Ik zou het interessant vinden om regelmatig een update te krijgen. Succes!

  12. Wat enorm balen. Ik heb het ook bij een van de zwangerschappen gehad en het is echt niet iets waar je je voor hoeft te schamen

  13. Oh wauw, dat is wel vervelend. Je hoeft je hier absoluut niet voor te schamen. Dit heeft mij eigenlijk ook wakker geschud. Ik wil heel graag kinderen en ik wist niet eens dat je zwangerschapsdiabetes kunt hebben.

  14. Wat een heftig nieuws zo in je zwangerschap! Lijkt me niet fijn om dit er bij te krijgen, maar gelukkig krijg je goede hulp. Gaat de diabetes dan ook weer over als je bevallen bent?

  15. Pingback: Preggersupdate | Inleiden? - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.