Wat als een tweede zwangerschap niet lukt? Vandaag lees je meer over de definitieve uitslag en de volgende stap. Eerder heb je kunnen lezen over onze wens voor een tweede kindje en de operatie die daarop volgde. In het laatste artikel kon ik voorzichtig al iets meer vertellen over de uitslag hiervan, maar vandaag ga ik hier uitgebreid op in.

Operatie

Nog even terugkomend op de operatie: deze is dikke prima geslaagd. Het herstel vond ik zelf wat tegenvallen, maar dat is mijn eigen schuld. Ik leefde zo toe naar de operatie dat ik even niet nadacht bij het herstel. Maar ik heb echt wel een dag of drie a vier flink last gehad van mijn buikspieren en de dagen daarna trokken alledrie de hechtingen enorm. But hey, I’ve survived it! Inmiddels zit ik vol op in mijn eerste menstruatie na de operatie (sorry voor de TMI) en ik bedacht me gisteren dat ik gewoon amper buikpijn heb gehad. Toch fijn dat de verklevingen weg zijn gehaald!

Hoe nu verder?Hoe nu verder?

Oké, maar hoe nu verder? De eerste uitslag was positief. Naast de verklevingen die weggehaald zijn, zijn ook mijn baarmoeder en eileiders “doorgespoeld” om te kijken of hier nog blokkades waren. Goed nieuws: er zijn geen wegversperringen, haha. Vier dagen na de operatie hadden we een vervolgafspraak met de Gynaecologe om de uitslag uitgebreid door te spreken. Ze was erg tevreden over de operatie en was blij dat de Endometriose niet al te heftig was en goed weggehaald kon worden. Via de website van Freya (de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen) maakte ze een kansberekening.

Lang verhaal kort: we hebben het komende half jaar 44% kans om zwanger te raken. Zo op het eerste gezicht lijkt dat niet veel, maar dit is heel gemiddeld. Bij een kans van 30% of minder worden vruchtbaarheidsbehandelingen ingezet en wij zitten daar dus goed boven. Het zou zelfs zo zijn dat als we nu met vruchtbaarheidsbehandelingen (in ons geval IUI met hormoonbehandeling) zouden starten, de kans niet hoger is dan als we zelf op de natuurlijke manier verder gaan. Dit komt vooral omdat er tijdens een IUI-behandeling minder (maar daarentegen wel de beste) zaadcellen worden ingebracht.

Komende half jaar

Het komende half jaar gaan we dus gewoon verder zoals we altijd deden. Ik ben positief gestemd dat het gaat lukken en mocht dat niet zo zijn, dan melden we ons in oktober weer bij de Gynaecologe. Of eerder, voor een echo van onze tweede spruit natuurlijk, haha.

Ik hoop vooral dat ik het de komende maanden een beetje los kan laten en kan gaan genieten. Geen maandelijkse spanning en grote teleurstelling, al zal dat wellicht wat lastig zijn. De moed er in houden en genieten van ons drieën samen, want we hebben het zo fijn! Ik hoop dat ik jullie snel een update kan geven en dan met goed nieuws!

8 Comments

  1. Super fijn dat de operatie goed gelukt is! En probeer rustig aan te doen met het herstel hoor, neem er je tijd voor. Ik duim met jullie mee dat het nu gewoon allemaal soepel gaat en dat jullie binnen de kortste keren een nieuwe spruit mogen verwelkomen!

  2. Fijn dat de operatie goed geslaagd is en het allemaal mee leek te vallen. Spannende tijd die komen gaat, hopelijk lezen we snel een blogje met een aankondiging van je.

  3. Blij te horen dat je operatie geslaagd is. Ik duim dat je binnenkort een leuk nieuwtje te horen krijgen

  4. Ik ben zo blij dat eigenlijk niets jullie nu meer in de weg staat. Ik ga heel hard duimen dat jullie voor oktober wel een keer weer bij de gynaecoloog te vinden zijn met leuk nieuws 🙂

  5. Dag lieverd, fijn dag je dit kan delen! Kids krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend helaas. Ik hoop dat jullie snel een wondertje mogen ontvangen en hopelijk doe ik gezellig met je mee ❤️

  6. Op papier in ieder geval goed nieuws, nu het lastige gedeelte volledig loslaten en volop genieten van wat je wel hebt. En dit gaat je zeker lukken je bent een sterke en veerkrachtige vrouw. Xxx

  7. Wat fijn dat de operatie geslaagd is zeg. Knap ook dat je dit deelt, besef me maar weer eens dubbel en dwars dat het allemaal niet vanzelfsprekend is. Ik wens je heel veel succes! (of zeg je dat zo haha? You get my point 😉 )

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.