Drie weken geleden vertelde ik je in een uitgebreid artikel over een tweede zwangerschap, die tot op heden nog niet tot stand is gekomen. Je kon lezen dat mij een operatie te wachten stond. Afgelopen vrijdag heeft deze dan eindelijk plaatsgevonden! Ik ga je er alles over vertellen.

De dag van de operatie

De dag van de operatie

Al twee maanden keek ik uit naar dit moment, de dag van de operatie. Beetje gek wellicht, hoe kun je daar nu zo naar uitzien? Ik ben vooral op zoek naar een antwoord. Waarom ben ik nog niet zwanger geraakt? Hoe kan het dat de zwangerschap van Max er zo snel was en dat het nu lang duurt? En die buikpijn, heeft dat er wat mee te maken? Vragen te over en grote kans dat deze operatie antwoord zou geven op een aantal vragen.

Aangekomen in het ziekenhuis, kreeg ik toch wel een beetje spijt dat ik alleen was. Aan de andere kant wilde ik ook graag dat voor Max alles normaal zou gaan, dus hadden we besloten dat Jeroen bij Max zou blijven. Na de operatie zouden ze samen mij op komen halen. Het lange wachten en de voorbereidingen door de verpleegsters begonnen en af en toe stonden de tranen in mijn ogen van spanning. Snel wegslikken, haha. Hup, OK in. Gelukkig nog even de vertrouwde ogen van mijn Gynaecologe zien en ik mocht slapen.

Optimistisch

Optimistisch

En dan kom je langzaam bij. Je voelt je redelijk vertiefd maar gelukkig laat de verpleging weten dat het allemaal goed is gegaan. Ik kreeg een ijsje (yay!), die Max  minuten later op de zaal verorberde want: “mamma is ziek, mag geen ijsjes”. Duidelijk. Een snelle check op mijn buik liet zien dat ik geen twee maar drie sneetjes had. Gelukkig deden de pijnstillers goed hun werk en was ik vrij optimistisch.

Eindelijk kwam daar dan de Gynaecologe haar ronde doen. Een eerste uitslag! De operatie is goed verlopen. De baarmoeder en eileiders lopen goed door. Wel is er Endometriose vastgesteld.

Endometriose is baarmoederslijmvlies wat zich buiten de baarmoeder bevindt. Dus in de buikholte. Dit groeit in de buikholte en op bijvoorbeeld organen en kan ingroeien en chronische ontstekingen geven.

Hetgeen wat er bij mij gevonden is, is weggehaald en voorzichtig vertelde de Gynaecologe dat er nu na de operatie in principe niets in de weg hoeft te staan om zwanger te raken. Is dat eens even goed nieuws!

Na de operatie

Nu is het maandag, dag drie na de operatie. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat ik me al beter zou voelen. Zo toegespitst op de operatie dat ik de tijd erna even ben “vergeten”. De eerste dagen voelden mijn buikspieren aan alsof er een vrachtwagen overheen gereden was en kon ik amper bewegen, zitten en liggen. Nu is die pijn aan het wegtrekken en dat maakt je net wat mobieler. Ik kan weer een beetje zitten en het opstaan gaat soepeler. Wel trekken de hechtingen nog enorm, maar dat is ook niet gek.

In mijn hoofd is het een warboeltje. Verrast over de interesse van heel veel mensen, zo bijzonder! Maar ook spookt er nog wat anders door mijn hoofd. Ik kan me er gewoon geen voorstelling bij maken dat ik zwanger raak. Het lijkt of ik helemaal de blije gedachten, de voorpret geblokkeerd heb. Ik vermoed een stukje zelfbescherming omdat elke maand de hoop en het fantaseren over een zwangerschap weggeslagen werd. Ik hoopte dat met dit goede nieuws het terug zou komen, maar ik durf het gewoon niet meer, voorpret hebben. Tot Jeroens grote frustratie zeg ik af en toe dat het zo ook prima is, met zijn drieën. Maar we moeten dit niet opgeven, die moeilijke hoop houden.

Dankjewel

Dankjewel

Wat ik tot slot nog even wel zeggen: dankjewel. Voor jullie bemoedigende woorden, de verhalen, de herkenbaarheid en de steun die ik ervaar. Met het delen van ons verhaal ben ik geschrokken hoeveel “verborgen” problemen rondom onvruchtbaarheid spelen. Zoveel mensen waarvan ik het niet wist en waarvan ik gewild had dat ik ze kon steunen zoals ze bij mij doen met hun lieve woorden. Nogmaals A Big Thank You!

Als dit artikel online komt, gaan wij naar de Gynaecologe. We krijgen dan meer informatie over de operatie, over Endometriose en over de kans op een natuurlijke zwangerschap. Vanaf daar moeten we verder kijken. Binnenkort kun je lezen hoe het gesprek met de Gynaecologe is verlopen, i’ll keep you posted!

25 Comments

 1. Fijn dat de operatie geslaagd is en hopelijk gaat het nu wel lukken lieverds her is jullie zo gegund

 2. Ik heb net dezelfde operatie achter de rug, echter was bij mij alles goed. Maar zwanger worden lukt helaas niet….
  Succes met de vervolgstappen.

 3. Graag gedaan lieverd! Ik leef zo ontzettend met je mee. Als positieve gedachten kunnen helpen voor een bevruchting moet dat inmiddels al bijna onbevlekt kunnen gebeuren 😉

 4. Oh wat ontzettend heftig Eke. Fijn dat de operatie geslaagd is, ik hoop dat je pijnvrij blijft en natuurlijk dat het nu mag lukken om weer zwanger te raken. Dikke knuffel en een voorspoedig herstel! xx

 5. Fijn dat de operatie geslaagd is en dat de endometriose in zoverre is weggehaald dat je zwanger zou kunnen worden!
  Benieuwd naar het vervolg gesprek! Succes!

 6. Wat ontzettend fijn dat de operatie goed verlopen is! Hopelijk staat jullie nu niets meer in de weg!

 7. Kan me voorstellen dat je focus vooral lag op de operatie en minder op het herstel. Hoop dat het snel beter met je gaat en je zwanger mag raken. Gelukkig ging het verder wel allemaal goed met je baarmoeder en eileiders. Ik wens je alle succes en hoop dat je snel een positief bericht mag brengen!

 8. Fijn dat de operatie goed is gegaan en hopelijk gaat het nu eindelijk lukken. helaas zit ik in hetzelfde schuitje voor een derde zwangerschap. Bij mijn tweeling lukte het in de 2de maand. Nu ben ik al ruim 2 jaar bezig en slechts 1 miskraam rijker. Wij zitten in de medische molen maar daaruit blijkt dat alles goed is. Hopelijk snel een goede zwangerschap voor jou.

 9. Wat spannend allemaal, het is toch een hele operatie en dat valt (meestal) toch echt wel tegen. Goed herstellen en probeer jezelf die rust ook te gunnen. (Bij mij duurde het echt een tijd voor de narcose helemaal uit mijn lichaam was, wat viel dat tegen!) Wens je een voorspoedig herstel en ik hou je blog in de gaten voor updates.

 10. Ik hoop dat je voorspoedig herstelt van de operatie en dat de toekomst jullie een mooi en gezond kindje zal brengen. Dikke knuffel en xxx

 11. Wat fijn dat je operatie nu achter de rug is. Hopelijk herstel je spoedig. En wordt jullie een zwangerschap gegunt.

 12. Fijn dat de uitslag eigenlijk best goed was en dat je nu toch weer kunt hopen op een tweede zwangerschap. Misschien even alles laten bezinken en er niet bewust mee bezig zijn en gewoon genieten… Hoop dat je dan spoedig een artikel kunt schrijven over je tweede zwangerschap

 13. Heftig hoor Eke! Geopereerd worden is niet niks en de diagnose ook niet. Ik hoop voor jullie dat er nog hele mooie dingen in de toekomst gaan gebeuren ❤️

 14. Heftig hoor als zoiets bij je geconstateerd wordt. Fijn dat alles goed is gegaan. Ik hoop dat je snel weer zwanger mag zijn.

 15. Ik wist niet dat zo’n operatie bestond! Moedig van je en hopelijk geraak je snel zwanger nu!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.